Langzaam maar zeker zijn de hypotheken steeds duurder geworden voor mensen die een woning aan willen schaffen. Vanzelfsprekend is dit geen wenselijke situatie, want zo is het een stuk moeilijker om mooi te kunnen wonen zonder dat dit te veel kost. Daardoor is men volop op zoek naar manieren om op een hypotheek te kunnen besparen. In deze blog geven we je wat tips mee zodat je elke maand minder kwijt zult zijn aan je hypotheek.

Ga in zee met betrouwbare hypotheekadviseurs

De eerste tip die we je mee willen geven om op je hypotheek te kunnen besparen, is door in zee te gaan met een betrouwbare hypotheekadviseur. Met een goede hypotheekadviseur zul je namelijk te maken hebben met een expert in het vinden van een hypotheek die bij je past. Dit geldt ook op het gebied van je budget. Hierdoor zul je een hypotheek kunnen vinden die veel minder kost dan je anders had genomen. Wees daarbij slim door van een lokale hypotheekadviseur gebruik te maken. Wanneer je bijvoorbeeld in Bodegraven woont, zal een Bodegraven hypotheekadviseur vaak betere lokale hypotheken voor je kunnen vinden.

Verhoog je eigen vermogen

Het verhogen van je eigen vermogen in een hypotheek kan je ook helpen geld te besparen op je hypotheek door de hoeveelheid rente die je betaalt gedurende de looptijd van de lening te verminderen. Je eigen vermogen is het verschil tussen de huidige marktwaarde van een huis en het verschuldigde bedrag. Wanneer jij jouw eigen vermogen verhoogt, verlaag je de resterende rentekosten. Met andere woorden; wanneer je meer geld in je woning hebt gestoken, zal je geldschieter minder rente in rekening brengen wanneer je een lening bent aangegaan.

Onderhandel

Verder kan onderhandelen over je hypotheek helpen een aanzienlijk bedrag te besparen gedurende de looptijd van de lening. Je kunt bijvoorbeeld de rentevoet verlagen, de afsluitkosten en andere bijbehorende kosten verlagen of de aflossingstermijn van je lening verlengen. Bovendien kun je misschien onderhandelen over een lagere aanbetaling, zodat je meer geld achter de hand kunt houden voor andere zaken. Door de tijd te nemen om te vergelijken en te onderhandelen met kredietverstrekkers, kun je vaak de beste deal vinden en op de lange termijn geld besparen op je hypotheek.

Verkort de looptijd van je lening

Tot slot kun je geld besparen op je hypotheek door de looptijd van je lening te verkorten. Dit komt doordat een kortere looptijd meestal resulteert in lagere maandelijkse betalingen. Dit betekent dat je in eerste instantie weliswaar meer rente betaalt over de looptijd van de lening, maar dat je op de lange termijn toch bespaart doordat de hoofdsom sneller wordt afbetaald. Bovendien helpt het verkorten van de looptijd van je lening je veel sneller om schuldenvrij te worden en geeft het je meer financiële vrijheid.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>