• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Investeren
  • /
  • Drie redenen waarom je het best op vroege leeftijd al kan beginnen met beleggen!

Geld beleggen is iets waar de meeste jongeren alleen nog maar van gehoord hebben. Wanneer je geen of weinig mensen in je omgeving hebt die zelf beleggen of die daadwerkelijk verstand hebben van beleggen is de kans groot dat je niet goed weet hoe je moet beginnen of zelfs niet eens weet waarom je ermee zou moeten beginnen. Op de middelbare school en ook op de vervolgopleidingen komt dit financiële aspect ook niet aan bod waardoor jongeren geen flauw hebben waar te beginnen. In deze blog geven we drie redenen waarom je wél op jonge leeftijd al zou moeten starten met beleggen. 

Sparen levert niks op


Het zal je niet ontgaan zijn dat de rente op spaarrekening bijna gelijk aan nihil is, oftewel niks. Wanneer je €5000 op een spaarrekening hebt staan en je hier maandelijks 50 euro bijstort, is je totale inleg €1.000 en de opbrengst €11.009. Je maakt dus in tien jaar tijd maar negen euro winst. Wanneer er inflatie optreedt – dit is een algemene stijging van de prijs van producten, dus wanneer je vandaag iets koopt voor €1 maar over vijf jaar ditzelfde product €1,50 kost – kan het betekenen dat je geld over tijd, letterlijk minder waard is dan toen je begon met sparen. Je vermogen enkel wegzetten op een spaarrekening levert dus werkelijk helemaal niks op. Uiteraard zitten er risico’s verbonden aan het beleggen van je geld. Toch zie je als je een neutrale markt hebt dat je met dezelfde inleg als hierboven (€5000 startbedrag en maandelijks €50 dat de reële verwachting een bedrag is van €15.365 euro. 

Jong geleerd is oud gedaan 

Beleggen kan in het begin wat spannend zijn, je hebt er nog niet veel verstand van en je bent wellicht bang dat je geld verliest. Je kan altijd instappen met een heel laag risico. Dit zijn aandelen waarvan bekend is dat ze niet erg stijgen of dalen maar wel een betrouwbaar rentepercentage hebben. Op deze manier kun je eens rustig rondkijken hoe alles werkt en je meer verdiepen in het beleggen. Toen je voor het eerst op een fiets stapte kon je ook nog niet fietsen! Nu is het iets wat je nooit meer verleert. Door gewoon te beginnen en in te stappen creëer je vertrouwen bij jezelf en neem je de angst dat het fout gaat weg. Daarnaast leer je gaandeweg steeds meer, hier heb je op latere leeftijd juist heel veel profijt van. 

Voordelen op de lange termijn 

Veel beleggingen leveren vooral veel winst op de lange termijn. Doordat je inleg automatisch groter wordt worden je beleggingen ook steeds meer waard. Hoe langer je in het spel zit hoe groter jouw aandeel vaak wordt en hoe meer geld het dus waard wordt. Dit is daarom ook een belangrijke reden om al jong te starten. Als je van plan bent om over twee jaar te gaan beleggen, kun je net zo goed nu gelijk de stap maken. Ook met crypto zien we een trend als het gaat op de lange termijn. Neem bijvoorbeeld de mensen die Eth kopen, zij zijn over 2 jaar waarschijnlijk een stuk rijker. Het afgelopen jaar is de waarde van Ethereum is met 57,69% gestegen. Ben je geïnteresseerd om in crytpo te beleggen? Neem dan eens een kijkje op anycoindirect. Daar vind je alle informatie die je mogelijk nodig kan hebben.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>