• Home
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat te doen met 10.000 euro spaargeld? 4 tips om te investeren

Steeds meer mensen komen erachter dat sparen een van de meest slechte financiële beslissingen is die je kunt nemen. Gelukkig worden mensen, mede dankzij het internet en websites zoals ThinkRich, steeds slimmer op het gebied van geld en vermogen opbouwen. 

In dit artikel gaan we uit van een situatie waarbij je een stuk vermogen hebt opgebouwd maar niet zeker weet wat je mogelijkheden zijn om dit verder te investeren. Oftewel: wat te doen met 10.000 euro spaargeld?


10.000 spaargeld, waarom niet verder sparen?

Als je 10.000 euro spaargeld hebt willen we je allereerst feliciteren! Je laat hiermee zien dat je in staat bent om geld weg te leggen, iets wat de meeste huishoudens niet voor elkaar krijgen. Toch adviseren wij de meeste mensen niet om te sparen. Zeker nu je een mooi startvermogen hebt opgebouwd is het tijd om je geld aan het werk te zetten.

Waarom?

Omdat het op de bank alleen maar waarde verliest!

Dat heeft te maken met lage rentepercentages die de banken uitkeren (soms moet je zelfs betalen om je geld te stallen!) en met inflatie. Simpel gezegd: het rendement wat je krijg op je spaargeld is lager dan de prijsstijging van producten die we in het dagelijks leven kopen. Je geld wordt dus langzaam minder waard.

Mensen met vermogen hebben vaak op jonge leeftijd al geleerd hoe dit werkt en zijn dan ook continu bezig om het geld ergens in te stoppen wat meer rendement oplevert dan de jaarlijkse inflatie. Hier zijn 4 populaire manieren voor die we één voor één zullen behandelen.


10.000 euro investeren of beleggen

Hoewel er heel veel dingen zijn te bedenken waarin je 10.000 euro kunt investeren lichten we alleen de meest interessante opties (volgens ons) uit. Dit zijn;

 • Vastgoed 
 • ETF's
 • Aandelen
 • Leningen

10.000 euro spaargeld in vastgoed

Vastgoed is misschien wel de meest interessante investering die je op dit moment kunt doen. De vraag naar woningen die neemt alsmaar toe en er is bij lange na niet genoeg aanbod. Mede door migratie van mensen uit andere landen stijgt de bevloking nog steeds ieder jaar en zal het woningtekort niet worden opgelost. 


Erg vervelend als je zelf een woning zoekt, maar als investeerder biedt het genoeg kansen. Voor mensen met een vermogen van ongeveer 10.000 euro is het goed om je vastgoed beleggingen onder te brengen bij een gespecialiseerd fonds. Corum en Synvest zijn 2 partijen die al jarenlang heel goede rendementen weten te behalen.

logo corum

Corum investments

 • Automatisch investeren in vastgoed vanaf 50 euro per maand
 • Gediversifieerd beleggen in vastgoed In 17 landen & 6 sectoren
 • Maandelijks potentiële dividend uitbetaald

SYNVEST

 • Automatisch investeren in vastgoed vanaf 100 euro per maand
 • Gespecialiseerd in Duits vastgoed
 • Dividend vooraf uitgekeerd


Veel mensen denken dat je al enorm veel geld moet hebben om in vastgoed te beleggen. Dat is absoluut niet waar. Als je meer wil weten over hoe je zelf je spaargeld in vastgoed kunt beleggen bekijk dan de mogelijkheden voor vastgoed investeren voor beginners, of ons artikel over vastgoedfondsen.


ETF's

ETF's zijn een selectie van meerdere aandelen in een bepaalde niche. Zo zijn er bijvoorbeeld ETF's speciaal gericht op cyber security bedrijven. Wanneer je zo een ciber security ETF koopt investeer je in één klap in meerdere bedrijven in deze industrie. Het voordeel hiervan is dat je door te spreiden veel minder risico loopt. Ook investeer je niet zozeer in een los bedrijf maar meer in een idee/dienst. 


Wanneer jij overtuigt bent dat een bepaalde markt (bijvoorbeeld sustainability) gaat toenemen de komende 10 jaar, is het heel makkelijk om in ETF's te investeren. Bij een jaarlijks gemiddeld rendement van 9% is jouw 10.000 euro spaargeld al MEER dan verdubbeld na 10 jaar. Hoe langer je het vasthoudt, hoe harder het stijgt.


ETF's koop je het best in bij DEGIRO. Deze Nederlandse partij heeft de laagste handelskosten voor ETF's in hun kernselectie en het platform is ook zeer makkelijk in gebruik.

Stappenplan om te beginnen met het beleggen in aandelen

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Aandelen

Aandelen koop je, net als ETF's, op de beurs. Het verschil is dat aandelen meer risico met zich meebrengen. Aandelen kunnen erg volatiel zijn. We adviseren je dan ook niet om al je 10.000 euro spaargeld in aandelen te beleggen. Een klein deel kan natuurlijk wel. In tegenstelling tot ETF's zijn aandelen het goedkoopst in te kopen op eToro.


Overzicht van populaire aandelen:

Stappenplan om te beginnen met het beleggen in aandelen

 • 1. Kies een broker: Wij raden eTORO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Leningen

Beleggen in leningen, hoe werkt dat? Nou, op het uitlenen van geld wordt goed geld verdiend. Het is tenslotte het belangrijkste verdienmodel van banken. Ze verdienen geld door jouw geld weer uit te lenen aan anderen.

Via Mexem kun je investeren in consumentenleningen. Eigenlijk precies hetzelfde als dat er gebeurd bij de bank met het grootste verschil dat je hier meer rendement op krijgt (meestal tussen de 7 en 15 procent). Ook bepaal je in dit geval zelf HOEVEEL, en voor HOE LANG je het geld wil uitlenen.


Mintos is in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populair platform voor beleggers. Neem dan ook gauw een kijkje om te zien of dit wat voor jou is!

mintos logo

Mintos P2P leningen

 • Gemakkelijk beleggen in zakelijke en particulieren leningen
 • Rendement dat varieert van 7 tot 15% 
 • Rente automatisch herbeleggen

Conclusie

We hebben in dit artikel behandeld waarom sparen voor de meeste mensen niet verstandig is. Daarnaast hebben we 4 voorbeelden gegeven over wat te doen met 10.000 spaargeld. Dit artikel is bedoeld als inspiratie en is geen financieel advies. Ook is het belangrijk dat je begrijpt dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt. Je 10.000 euro investeren over verschillende markten is een goed voorbeeld van diversificatie en is zeker aan te raden.

Veelgestelde vragen

Is 10.000 euro spaargeld veel?

Dit is natuurlijk afhankelijk van je financiële situatie maar het is relatief veel. Het is genoeg om een periode van minder of geen inkomsten te onderdrukken zonder dat je direct in de problemen komt.

Wat te doen met €10.000?
Wij zelf zouden dit investeren in een combinatie van ETF's, vastgoed, aandelen en particuliere leningen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>